Thyborøn ifølge Stokholm
Sneglehuset
Thyborøn ifølge Stokholm

Vildskab og ingenting
Thyborøn er for mig indbegrebet af vildskab og enkelhed, - både i naturen og i menneskers liv.

 

Noget af det jeg holder allermest af at lave i Thyborøn er ”ingenting”.

 

Ingenting er fx at få sand mellem tæerne om sommeren og se min datter lege tagfat med bølgerne. Eller at gå en tur langs Vesterhavet en efterårsdag og finde sten, muslingeskaller og plastikdimser, som skal bruges til at lave finurlige kunstværker af senere på dagen. Eller om foråret at cykle en tur til Harboøre på det gamle jernbanespor gennem fuglereservatet langs søerne og med fjorden på den ene side og diget mod Vesterhavet til den anden side. Eller at få hav-bid i næsen og stille eftertænksomhed i hovedet om vinteren og på hjemvejen gå en tur forbi en af Thyborøns brødkasser og købe en pose hjemmelavede boller til en gang varm chokolade og en god bog foran brændeovnen i sommerhuset.

 

Udover ingenting har Thyborøn også meget andet at byde på. Fx:

 

Havnen

Gå op på diget og tag den smukke vej ind til havnen. En ægte havn med rigtige mænd i gummistøvler og i et barskt erhverv. Gå en tur langs hele havnen og oplev både den mere idylliske del med små gamle kuttere og sejlbåde og den mere industrielle del med store fiskeskibe, som fungerer som flydende fabrikker, hvor fiskene bliver renset, pakket og klargjort til salg undervejs.

Lystfiskeri
Jeg er aldeles uvidende udi lystfiskeriets fortræffeligheder. Men jeg har ladet mig fortælle, at molefiskeri og havfiskeri i Thyborøn er en yndet beskæftigelse for mange - særligt mænd iført grønne bøllehatte, kroge med sjove fjerdimser og gummistøvler.

 

Sneglehuset

Der var engang en mand, der brugte det meste af sit liv på at beklæde sit hus med sneglehuse og muslingeskaller. Utrolig tanke og ikke mindre utroligt syn – kitch af 3. grad, som særligt børn har en forunderlig evne til at se skønheden i. Den lille sti for enden af Digevej fører direkte om til Sneglehuset.

 

Kystcentret Thyborøn

I Kystcentret kan man lave tordenskrald, bygge diger, lave bølger og sejle med trawlere. Kystcentret har internationalt format og er absolut et besøg værd, - både for børn og voksne. Du kan hente mere information på www.kystcentret.com.

 

Jyllandsakvariet

Fladfisk der kan klappes, krabber der kan løftes og mærkværdige vandskabninger, der kan beses. Et lille hyggeligt og børnevenligt sted. Du kan hente information på www.jyllandsakvariet.dk

 

De Røde Barakker

De røde barakker er over 100 år gamle bygninger, som hidtil har været brugt til kystsikringsarbejde. Men nu huser de et bolchekogeri, et glaspusteri, en café, en maritim udstilling med en fiskeri- og søfartssamling og en restaurant i en fiskekutter.

 

Ishuset ved kanalen

Uden dikkedarer et thyborønsk ishus med store isvafler. På den anden side af ishuset diget og den mest børnevenlige del af badestranden.

 

Fiskehallen – også kaldt Den Røde Hal

Med udsigt over havnen kan man for små penge spise fisk i ”Den røde hal”. Her er selvbetjening, en uhøjtidelig stemning og havneatmosfære af 3. grad. Man kan også købe frisk fisk med hjem.

 

Spætten

Spætten hed oprindeligt Sandormen og kørte rundt efter en traktor på Skagen, men nu hedder den Spætten og kører rundt efter en traktor i Thyborøn. En hyggelig tur, hvor man – hvis man lukker øjnene grundigt i og holder sig for næsen når man er nær fiskemelsfabrikken – kan få en spæd fornemmelse af at være i turist-mekkaet på toppen af Danmark.

 

Grisen

Et must er at tage en tur med det besungne tog, grisen til Lemvig. En smuk tur i et gammelt tog, hvor du ligesom i bussen skal trykke på en knap, når du vil af. Her kan du finde køreplanen.

 

Haze over Haarum [hørm]

Den festival i Danmark hvor det siges, at der drikkes mest øl pr. deltager. Samtidig hensættes man i en Bagdad Café’sk stemning af at være til en festival med kendte navne ude i no-where, og man undres over hvordan de egentlig fandt herud. Information på www.haze.dk

 

Færgen til Agger

Vi var så tæt på at miste den sidste færge en dag hvor vi skulle fra Agger til Thyborøn, men den var der heldigvis stadig, da vi kom 5 min. for sent: færgen holdt nemlig lige og ventede på en af de lokale håndværkere, der skulle med over. Så meldingen fra færgemanden var, at vi da bare skulle ringe en anden gang i stedet for sådan at haste af sted. Faktisk havde de på et tidspunkt en ”vækningsservice” i forhold til en af de lokale, som skulle over på den anden side hver dag og arbejde: ”Er do æ kommen op ænno? – æ færge holder å venter å dæ” (og det betyder altså: Er du ikke kommet op endnu? - færgen venter på dig). Mere information på www.thyboronagger.dk

 

Cheminova-møllerne

Nabo til mit sommerhus boede tidligere John. Han fortalte om en dag, hvor han og en kammerat havde været hele vejen ude til den yderste af de 6 store vindmøller, som I kommer forbi lige efter Cheminova vest for Harboøre. Han beskrev dagen som en af de bedste i sit liv. Jeg gik selv turen efter den beskrivelse, og jeg kan se hvad han mener. En næsten religiøs fornemmelse af naturens storhed, når man går der på den smalle vej med de enorme vindmøller midt ude i fjorden og samtidig udsigten til den sære og mystiske by, som Cheminova udgør. Men vær forsigtig, - vejen bliver oversvømmet ved højvande.

    

Bunkers

En række bunkers ligger langs stranden som dystre minder for den ældre generation, der kan huske 2. verdens krig og for mig som ikke har oplevet krigen blot som voldsomme skulpturelle kæmpe-dimser, man kan klatre på. Se fx den bunker, der ligger på stranden lige nedenfor sommerhuset, og ligner en kæmpe-frø der skuer ud over havet. Ved Kystdirektoratets røde barakker næsten inde ved havnen ligger der en bunker udstyret med kort og billeder, der fortæller om krigen og bunkerne.

 

Thyborøns gamle bydel

Gå en tur og oplev stemningen og de spøjse huse tæt beliggende på små grunde. En klondike, hvor nogle af husene er hærgede, andre er charmerende med deres stakitter og finurlige tilbygninger. Fx er garagen ved sommerhuset en gammel fiskerhytte, som tidligere stod på havnen.

Hvad siger turistforeningen om området?
Klik på www.visitlemvig.dk.